Tre månader i Casa Caisa

Den fjärde maj flyttade jag in i mitt nya boende på Maria Bangata på Södermalm. Det är verkligen ett lyft jämfört med det krypin på drygt tjugo kvadrat som jag bodde i de senaste fyra åren. Nu har jag sextiosex kvadrat att tumla runt på. Kontraktet fick jag via Micasa, ett allmännyttigt bolag som har fastigheter för seniorboende. Det är som vilken bostad som helst men anpassad för oss 65+, inga trösklar till exempel. Här hoppas jag få bo tills det är dags för ålderdomshemmet, och det lär förhoppningsvis dröja bra många år.

Huset är byggt i ”diket” bredvid Maria Bangata där Västra Stambanan fordom gick, därav namnet på gatan. Om man går från gatan över en liten gångbro tar man hissen ned för att komma till våning -1. Men jag använder oftast ingången från baksidan som leder nästan direkt till min lägenhet som jag kallar Casa Caisa. Den är nyrenoverad och planritningen har en litet lustig och mestadels öppen planlösning. Tydligen beroende på att den byggdes för att fungera som någon sorts sammanträdeslokal.

Hallen är ganska stor. Den och klädkammaren är ungefär lika stora som hela mitt tidigare boende. Badrummet är också stort med höj och sänkbara tvättställ och toa. Det större rummet leder till köket,balkongen och ett mindre rum som jag använder som sovrum. Det rummet har inga fönster mot utsidan men ett fönster mot det större rummet. Därför klassas lägenheten som en etta trots att den har två rum. Köket är välinrett med allt man kan önska sig, inklusive en diskmaskin som den tidigare hyresgästen installerat. Den stora balkongen, som ligger cirka tre meter över marken, vätter mot Ånghästparken och en dunge lönnar.

Jag hade inte mycket med mig i möbelväg från mitt tidigare liv. Men tack vare Facebook och vänner, tack Sissel, fick jag soffa, säng, bord och stolar. Det jag saknar nu är en rejäl bokhylla och ett skrivbord.

Det börjar verkligen kännas som ett hem – mitt hem. För första gången på över trettio år har jag ett riktigt kök och en balkong. På morgnarna brygger jag kaffe som jag avnjuter på balkongen med min e-cigg.Med andra ord är jag tillfreds med livet i Casa Caisa.

(Den här texten har tidigare publicerats på Facebook)

Till höger på bilden syns min balkong, den som är längst ned.