Jag har fått hörapparat!

För några år sedan gjorde jag en rutinundersökning av hörseln. Den var något nedsatt men inte så ycket att det krävdes några åtgärder. I somras fick jag så en kallelse till en uppföljning. Först tänkte jag avboka den. Men eftersom jag har uppnått frikort inom vården tänkte jag att en promenad upp till Ringvägen skulle passa bra.

Jag fick sitta i en ljudisolerad glasbur med hörlurar på skallen. Efter att tryckt på en knapp då jag hörde ljud och upprepa ord som hördes var det dags att få veta resultatet. Det visade sig att jag hade ganska rejält nedsatt hörsel på höger öra, speciellt vid diskantljud. Jag rekomenderades å det bestämdades att börja med hörapparat. Jag valde vilken modell jag ville ha och fick en tid för utprovning.

Så tjugotredje augusti bar det åter av till Ringvägen. Apparaterna programerades, varje öra för sig, och en app installerades på telefonen. Med den kan jag reglera volymen och välja program ett för vardagsbruk, ett för lokaler med folk typ restuarang och ett för bio eller teater med hörslinga. Apparaterna laddas med en laddare. En grundlig genomgång av användning och skötsel fick jag också.

Efter en dryg vecka kan jag nu utvärdera hur de funkade. På höger öra märks det mest, hörseln där är nu normal. Den största förändringen är att jag hör ljud i omgivningen jag inte gjorde förut, eller i varje fall hörde svagare. Ljud i diskantregistret är en enorm skillnad. Till exempel pip från mikron är betydligt högre. Vid mogonkaffet på balkongen hörs också lövens prasslande och stegen från hundrastare tydligare.

Summa summarum: Jag är förvånad och nöjd.