Min barnvakt var lesbisk

Under första halvan av femtiotalet,  -54 eller -55,  hade vi ibland en barnvakt som var öppet lesbisk.

Inget konstigt med det tänker du som är ung idag. Men betänk då att det först 1944 blev lagligt att ha sex med någon av samma kön. Och i allmänna opinionens ögon var det  fortfarande perverst, olagligt och syndigt tio år senare.

Vi bodde i Svedmyra på Oppundavägen och en bit därifrån, på Grycksbovägen(?), bodde tant Aj. Vi, min bror och jag, kallade henne för det eftersom Agnes var för svårt att uttala, speciellt för brorsan. Hennes lägenhet låg på bottenvåningen med en dörr ut mot en gräsmatta,

Jag var 4-5 år och kommer inte ihåg så mycket av de gånger vi var där. Men en gång har fastnat i minnet. Förutom tant AJ var det en annan tant där. Hon hade en jättesöt hund med sig och en kamera med två objektiv, förmodligen en Rolleiflex. Hon ställde kameran på ett bord, satte på självutlösaren och tog ett kort på oss.

Min bror satt i knät på tant ATantAj04j och jag satt i knät på den andra tanten. Jag kommer också ihåg att jag blev väldigt förtjust i henne. Det syns kanske på bilden?Det är ungefär allt jag kommer ihåg. Förutom att tant Aj var med oss på landet i Graninge en sommar där hon blev jagad av en folkilsken ko som hon av någon anledning fick för sig att kamma. När vi flyttade till Göteborg förlorade vi tyvärr så småningom kontakten med henne.

Många år senare, jag kanske var i tioårsåldern, fick jag reda på vad ordet lesbisk betydde. Jag kom genast att tänka på tant Aj och hennes väninna. Varför begrep jag inte, inget i mina minnen antydde ju det. Kanske hade jag i späd ålder en välutvecklad gaydar. 😉

Och många år senare, på åttiotalet, frågade jag mamma om tant Aj varit lesbisk.”Javisst” svarade hon,  ”det var inget särskilt med det”. Vad jag minns talade vi inte om sex eller fördomar under min uppväxt. Men på något sätt skapades en accepterande och fördomsfri grundinställning hos mig. Tack mamma och pappa!

Vi var nog inte många som på den tiden hade en öppet lesbisk barnvakt.