Tillbaks till rötterna

Det operativsystem jag använder till 99% på mina datorer här hemma är Linux.  Och den Linuxdistribution jag använt de senaste femton tjugo åren är Open Suse. I fredags skulle jag uppdatera till den senaste releasen. Det sket sig fullständigt! Mycket av texterna var på ryska i stället för svenska! Jag  tror iaf det var ryska, jag är inte så bra på att läsa det kyrilliska alfabetet. Frustrerad stängde jag ned datorn. Lyckligtvis hade jag varit förståndig nog att installera på min minsta laptop, den som jag använder minst.

I går morse gjorde jag ett nytt försök med samma ryska resultat hur jag än mixtrade med inställningar och konfigurationer. Det var dags att överge Suse för någon annan distribution. Jag laddade hem och brände  DVD-skivor för både Kubuntu och Linux Mint. Det gick galant att installera, men det var inte riktigt vad jag ville ha.

fedora-penguin

Det var då jag gick tillbaks till rötterna. Den Linuxdistro jag använde mest på nittiotalet och en bit in på et här seklet var Red Hat. Jag har genom åren kollat den, men har hållit mig till Suse. Nåväl, varför inte ge Red Hat en ny chans? Numera heter den fria varianten Fedora. Red Hat är för företag och liknande som villa ha support mm. Så i går kväll plockade jag hem senaste Fedora , brände den på en DVD och installerade. Det är en live-DVD, det vill säga bootar du från den så får du en Fedora att leka med utan att den ändrar något på hårddisken.  Jag behövde inte ngn lång stund för att bestämma mig för att installera Fedora.

Det tog längre tid än jag är van vid då jag installerat andra Linuxdistros. När installationen var färdig var jag det också. Stängde datorn utan att konfigurera   den eller installera program  jag ville ha och som inte installerades per default.

I morse startade jag så min HP Pavillion för att testa Fedora på riktigt. Det verkade lovande. Jag fixade en el inställningar så datorn ser ut som jag vill ha den.Installerade så en del program jag absolut vill ha, till exempel Chrome och Thunderbird.

Jag skriver det här på den datorn och är hittills helt nöjd med den. Men det dröjer nog ett tag innan jag er mig på min andra laptop so är den jag använder till vardags,